• Soldatvägen 10, Falun

Felsökning

Läs igenom hur värjan fungerar om du inte redan är bekantad med ämnet. När du känner till hur utrustningen fungerar så är det lättare att minnas de olika sätten utrustningen kan gå sönder och vilka steg du kan ta för att felsöka problem.

Guide: felsökning på pisten

Klicka på knapparna nedan för att byta mellan felsymptom.

Jordlampan lyser

Jordlampan lyser utan att värjans spets är tryckt mot motståndarens vapen eller mot jordad pist, antingen kontinuerligt eller vid vissa rörelser.

Orsak

A/B-ledningen kortsluts med C-ledningen. Om felet ligger i värjan är det vanligtvis en av följande:

 • Kontaktfjädern har gått av inuti spetsen
 • Trådavbrott vid skålgenomgång
 • Trådavbrott vid spetskontakten

Felsökning

 1. Koppla ur kroppskabeln från värjan: om lampan inte längre lyser när du testar en annan värja så ligger felet i den urkopplade värjan.
 2. Koppla ur kroppskabeln från vindan: om lampan inte längre lyser när du testar en annan kabel, ligger felet i den urkopplade kroppskabeln.
 3. Problemet ligger i pistutrustningen.

Skålstöt registreras

Motståndarens stöt mot din värjas skål registrerar träff istället för att jordlampan lyser.

Orsak

Avbrott i C-ledningen, eller smuts på skålen.

Felsökning

 1. Koppla ur kroppskabeln från din värja och kortslut kabelns B- och C-kontakter mot värjans skål. Om jordlampan lyser upp ligger felet i värjan.
 2. Koppla ur kroppskabeln från sladdvindan och kortslut vindans B- och C-kontakter mot värjans skål: om lampan lyser upp ligger felet i kroppskabeln. Alternativt, om kontakterna inte går att kortsluta med skålen, be motståndaren trycka in sin värjas spets mot C-ledningen på din sladdvindas kontakt: om ingen träff registreras ligger felet i kroppskabeln.
 3. Problemet ligger i pistutrustningen.

Stöt registreras inte

Ingen stöt registreras när värjan utdelar träff. Om jordlampan också lyser se istället ”Jordlampan lyser”.

Orsak

Om felet ligger i värjan är det vanligtvis:

 • En av trådarna har lossnat från skålkontakten
 • Kontaktfjädern har gått av
 • Kontaktfjädern har hoppat ur spår och pekar snett
 • Trådavbrott vid skålgenomgång
 • Trådavbrott vid spetskontakten

Felsökning

 1. Koppa ur kroppskabeln från värjan, kortslut kroppskabelns A/B-ledning genom till exempel rjans skål. Registreras träff ligger felet i värjan.
 2. Kortslut A/B på vindans kontakt om möjligt, upprepa annars steg 1 med en annan oppskabel: registreras träff ligger felet i den urkopplade kroppskabeln.
 3. Problemet ligger i pistutrustningen.

Fördjupning

Klicka på knapparna nedan för att byta mellan ämne.

Kroppskabel

Kroppskabeln är kanske den lättaste komponenten att felsöka eftersom det inte finns så många delar. Olika tillverkare kan ha lite olika delar i kontakterna vilket innebär olika möjliga fel.

De flesta kontakttyperna har stift med fjädrande blad som ska trycka mot insidan av uttaget i skålkontakten. Dessa fjädrar kan bli tillplattade och skapa glappkontakt: det går att rätta till genom att med en liten skruvmejsel försiktigt bända ut fjädrarna något.

allstar kroppskabel

Tryck på eller dra muspekaren över bilden för att zooma in.

Allstar kabeln i bilden ovan har den vanligaste modellen av kontakt som även används av bland annat Uhlman och PBT. Stiften sitter fastpressade i varsitt kontaktblock och den skalade änden på kabeln pressas fast i blocket med hjälp av en skruv. Denna konstruktion har problem med att blockskruvarna kan lossna och att kardelerna (koppartrådarna) kan gå av.

leon paul kroppskabel

Tryck på eller dra muspekaren över bilden för att zooma in.

Leon Pauls modell av kabelkontakt är annorlunda och gör ett bättre jobb av att behålla kontakt mellan kabel och stift. Den använder en spetsig skruv för att genomborra kabeln i stiftet. Eventuell belastning avlastas ytterligare i kabelns hölje istället för att slita på kardelerna. Skruven har en lägre risk att lossna på grund av trycket från kabelhöljet den spetsat sig igenom. Denna modell saknar fjäderblad i stiften utan har istället mittenstiftet sittande lite ur linje mot de andra stiften: plasthållaren som stiften sitter fast i har viss flexibilitet vilket ser till att det blir bra kontakt med uttagen i skålkontakten.

Om kabeln har problem och det inte ligger i kontakten så är det troligtvis ledarna inuti själva sladden som korroderat eller gått av, möjligtvis både och.

kabel angripen av korrosion

De förtennade koppartrådarna i denna kabel har korroderat och bildat grön ärg.

Svett är frätande för metaller och kan tränga igenom kablarnas plasthölje. För att förlänga livslängden på dina kroppskablar förvara dem separat från dina fäktkläder.

kabel med sprucket hölje

Höljet på denna kabel har spruckit på flera ställen.