• Soldatvägen 10, Falun

Trådbyte på Klingor

För att byta tråd på en klinga behöver du:

 • Klinga i behov av trådbyte.
 • U-nyckel för spetshylsa (6mm för Leon Paul).
 • Skruvmejsel för spetsskruvar.
 • Skruvstäd, alternativt polygrip eller annan tång med starkt grepp.
 • Brytbladskniv eller liknande rakblad.
 • Finkornigt sandpapper eller slipsvamp för metall.
 • Lim som fastnar på metall, gärna någorlunda flexibelt.
 • Jigg för att hålla klingan böjd under limning, se nedan.

En jigg kan se ut på flera sätt, instruktionerna här är för en träjigg. Material och verktyg som behövs för att skapa jiggen är:

 • Skruvdragare/borrmaskin.
 • 10mm borr.
 • Trävirke, rekommenderat minst 25mm x 45mm x 870mm.

Exempel på en träjigg i tvärsnitt.

Borra två stycken vinklade hål i trävirket, ett för klingans tång och ett för spetsen. Avståndet mellan hålen kan variera beroende på klingans längd och vilken böj som önskas under limning, för en klinga av full längd (längd 5) med kort tång kan ett avstånd av 75-80cm vara att rekommendera.

Tre klingor i olika stadier av rengöring.

Börja med att demontera värjan så att klingan är fri, skruva även loss spetsen och ta ur fjädern. Håll fast klingan strax under spetshylsan med skruvstäd/polygrip och skruva loss hylsan med U-nyckel.

Peta ut den gamla kontakten ur hylsan med ett lämpligt hjälpmedel, exempelvis skruvmejsel. Genom undersidan av hylsan (den smala änden) tryck på kontakten tills den lossnar och kommer ut genom ovansidan.

Ta bort den gamla tråden genom att dra loss den från klingan. Det kan hända att tråden går av om det är mycket hårt limmat nära klingans tång, försök då få loss tråden med brytbladskniv eller annat passande verktyg och fortsätt att dra loss den.

När tråden är borta kommer det finnas limrester på klingan. Ta bort de största partierna med brytbladskniven och fila bort resterande med sandpapper/slipsvamp.

Den nya tråden träs igenom spetshylsan.

Skruva tillbaka spetshylsan på klingan, se till att den sitter fast hårt så den inte riskerar att lossnar under fäktning.

Räta ut den nya tråden bäst det går och trä den genom spetshylsan och mata igenom tråden tills kontakten når hylsan.

Hela tråden är igenom spetshylsan.

En spårskruvmejsel används för att trycka kontakten på plats i spetshylsan.

Tryck in kontakten i hylsan så långt det går med fingrarna, och använd sedan ett lämpligt verktyg för att trycka ner kontakten resten av vägen tills den bottnar.

Klingan på plats i en enkel jigg av trä.

Sätt fast klingan i jiggen. Var uppmärksam när du sätter fast klingan så att den inte kan komma loss och skada dig eller någon annan.

Det finns olika sätt att limma fast tråden i klingan beroende på vilket sorts lim som används:

Snabblim/superlim:

 1. Börja från spetshylsan och applicera limmet i skåran på klingan ner till de sista 5-10 cm, lämna den sista delen olimmad tillsvidare.
 2. Ta tag i tråden och spänn den så att den är relativt rak, men inte med så mycket kraft att den riskerar att lossna från kontakten.
 3. Se till att tråden inte tvinnats runt sig själv och guida ner tråden i den limmade skåran på klingan så att den ligger i limmet hela vägen.
 4. Håll kvar tills limmet torkat.
 5. Applicera limmet de sista 5-10cm av klingan.
 6. Guida och håll ner tråden i skåran med hjälp av en skruvmejsel eller annat lämpligt verktyg. Försök att inte limma fast verktyget.
 7. Håll kvar tills limmet torkat.

Silikon:

 1. Ta tag i tråden och spänn den så att den är relativt rak, men inte med så mycket kraft att den riskerar att lossna från kontakten.
 2. Se till att tråden ligger rätt i klingan och inte tvinnats runt sig själv, tejpa fast tråden på klingans tång.
 3. Applicera en liten mängd silikon längs tråden i skåran på klingan, släta ut silikonet med pekfingret och avlägsna eventuellt överflöd.
 4. Låt klingan sitta kvar i jiggen tills silikonet härdat.